Cinta tak terucap (Bab 30)


“BETUL KE NI?” soal Suri Imani memandang Ammar Mirza yang segak dengan tuxedo berwarna putih dan bow tie berwarna hitam. Dia pula memakai gaun labuh berwarna putih yang ditaburi manik-manik kecil. Tadi papa dan Ilham tidak berkelip melihatnya yang sesudah dia siap memakai baju. Sewaktu dia bersolek, dia hanya mengenakan baju biasa. Selepas Wati dan Zahin bertolak barulah dia menukar baju yang dibeli Ammar Mirza. Takut dia hendak memakai baju itu di hadapan Wati, kerana takut disakat. Nasib baiklah Wati tidak bertanya akan baju yang dipakainya nanti. Agaknya Wati menyangka dia memakai baju kurung yang diberitahunya semalam di Butik Julia. 

“Apa yang betul?” soal Ammar Mirza kembali. Dia mengunci keretanya. Hari ini Ammar Mirza membawa BMW Series 3. Banyak sungguh kereta Ammar Mirza. Pernah dia Ammar Mirza berjumpa dengannya dengan membawa kereta CR-V. Tapi apa yang pasti kereta yang dibawa Ammar Mirza pasti berwarna hitam. 

“Kau tak letih ke? Kau baru sampai dari Jepun kan?” soal Suri Imani memandang Ammar Mirza. Mereka lewat 30 minit gara- gara Ammar Mirza yang tiba- tiba sakit perut! Nasib baik bukan dia, kalau tidak bisinglah Ammar Mirza. 

Ammar Mirza menggeleng kepalanya. Kawasan tempat letak kereta sudah sunyi di Mega Hotel Kuala Lumpur sunyi. Ammar Mirza menilik jam tanggannya. Kalau ikutkan sekarang ayah sedang berucap. Dia menoleh memandang Suri Imani yang nampak begitu cantik dan mempersonakan dengan gaun putih yang dibelinya. Terserlah lengan Suri Imani yang putih gebu itu bila selendang yang menutupinya tubuhnya terselak. Ammar Mirza menelan air liur. Tak sangka Suri Imani boleh berubah menjadi gadis yang begitu cantik di matanya. Rambut lurus Suri Imani yang selama ini diikat tocang satu, dibiarkan lepas dan beralun di bawahnya. Memang Wati pandai menyolek Suri Imani. Kalau dia yang menyolek, rasanya memang gadis itu betul- betul bertukar menjadi badut sarkas seperti katanya semalam. 

“Nah..” hulur Ammar Mirza. 

Suri Imani berpaling. Sejuk sungguh hari ini! Dahinya berkerut melihat rantai silver dan berloketkan bintang kecil. Comelnya…!!! 

“Ambil ni,” ucap Ammar Mirza lagi. 

“Terima kasih.” 

Suri Imani serba salah. Banyak sungguh barang yang diberi Ammar Mirza padanya. 

“Pakailah. Buat apa pegang,” arah Ammar Mirza bila melihat Suri Imani merenung sahaja rantai itu. 

“Aku pakaikan,” ucap Ammar Mirza lalu menarik rantai itu dari tangan Suri Imani. Dia mengarahkan Suri Imani berpusing sebelum menyarungkan rantai comel itu. Haruman minyak wangi yang dipakai Suri Imani menyebabkan hati lelakinya bergetar. Nasib baiklah imannya kuat. 

“Siap. Mulai hari ini aku nak kau pakai je rantai ni. Jangan cabut- cabut. Faham?” 

Suri Imani mengangguk laju.

“Kat dalam nanti…. kau panggil aku Am dan bahasakan diri kau Iman. Faham tak? Kalau guna bahasa yang kita panggil sekarang, pengsan ayah dan umi aku,” pesan Ammar Mirza lagi. Matanya tajam merenung Suri Imani yang mengangguk laju bak burung belatuk.

30 comments:

  1. heheheh kenape??
    kene tangkap basah ke??
    hahahah kelakar la

    ReplyDelete
  2. hahaha..nie mesti org pejabat agama nih!
    Tangkap basah leee..hahaha...

    ReplyDelete
  3. tangkap basah xper..

    jgn ada org nk belasah atau culik dah rr...

    cuak2~

    ReplyDelete
  4. huhhu suspen ni

    ReplyDelete
  5. la..naper nie..
    suspen nye..
    thanks iman!

    ReplyDelete
  6. rasanya pun cam kena tangkap basah je..
    hahaha..

    ReplyDelete
  7. xkan org pjabat agma pune bnyk?? da 2 siap kpung ag..uuwwaaaa..jgn ar de pape jd kt diorg 2..
    huhuhu..
    arap bkan org jht y nk culik o samun diowg..
    plezz iman...jgn wat cam 2...
    hbgn diowg nk bnga2 dah..
    hehehe..ammar sweet ar..
    ske! nak ag..nak ag..

    ReplyDelete
  8. sy rsa bkn org dr pjabt agama tp org suruhn erna atau spe2la yg berniat jht...erna memg xske dgn iman lps 2 iman plak kawin dgn ammar ank org kaya...msti dia dengki dgn iman....n sy dpt rse erna n amir msih berhubung....amir berpakat dgn erna tp sbab sbnrnye sy xtau...
    itu pendpt sy je....

    ReplyDelete
  9. bgla kna tangkap bsh..x mau la depa kena culik..klau erna n amir nak buat jahat pun jgn la pisahkan depa..nnt sedih..wuuuuuuuu..cita ni smpai bab 40 je kan.. sya x sbr nak tggu ending..hehehe

    ReplyDelete
  10. nak lagi.. nak lagi.. best arr..
    lama dh tunggu...uwaaaaa

    rasanya dr pjbt agama kot...
    hahahah..
    mantap mantap..

    ReplyDelete
  11. suspen tul la, mintak2 jgn la org jahat nak belasah or culik iman.
    cpt2 la smbg x sbr nak tgu next n3 ni
    dup dap dup dap je jantung ni

    ReplyDelete
  12. best2..
    arap2 org agama la...
    biarla kne tgkap basah pon..(dorang pon mmg da kawen)..
    dr keje org jahat..naya je..
    nk lg..!xsabar nk tau sambungannye..

    ReplyDelete
  13. pe da jd..
    jeng..jeng..jeng..
    tp best nyerrr iman kene kiss ngan am..
    nk kiss jugak..hahahha

    ReplyDelete
  14. cpr r smbung....im waiting....

    ReplyDelete
  15. waa..mntk2 la org pejabat agama..
    jgn la nk culik ke belasah dorg tu..
    bia la kna tgkp basah...heheh

    suspen btoll..

    ReplyDelete
  16. rsenye orang tgkp basah coz at the end dye akhirnye die mengeluh..
    ble dye mengeluh tuh mesty dye da taw spe or menanadekan nseb bek kan..
    huhu..
    tp tataw arh..
    hnye imani je taw..
    so imani,,pat2 smbung ye..
    hehehe...
    sweeet sgt am ngn iman.,.

    ReplyDelete
  17. haha.ha.....betul tu...ayt yg last tu......cm boleh agak pe kn jd..myb kena tgkap basah.....pastu lupe bwk sijil nikah...abislah....
    tp takut jugak...org nk culik pe ape ker....maklumlah...si ammar tu pengarah syarikat plak tu.....

    ReplyDelete
  18. jgn lama lama wat post terbaru yer..
    kitaorg setia menanti ni..
    uwaaaaa.. tak saboooooo

    ReplyDelete
  19. harapnye 'kumpulan Org' 2 pencegah maksiat...jgn la org jht

    ReplyDelete
  20. imani....
    cpat la sambung
    hhuhuhuhu
    x sabar nie
    suspended la
    hehhehehhe

    ReplyDelete
  21. saya bru je bce kat blog ni tapi nak tye skit bleh tak? knape nak letak gambar watak, asyik2 pasti watak perempuan tu song hye kyo. ada ramai lagi pelakon korea. knape asyik guna dia je? dah boring la...

    ReplyDelete
  22. anonymous..nuriz setuju..
    huhuhuhu,..
    mne pgi gmba song hye kyo je,,
    hek33..
    jgn mra ek..
    snanya da boring ni na 2gu new post ni..
    iman??
    ceoatlah..da x sbr nk tau ending die ni..
    huhuhuhu..
    bru ku thu penantian itu amat menyeksakan!

    ReplyDelete
  23. hurm..
    nk wat cam ner..
    sy ni jrg tgk cita sjk2 masuk bljar nih..
    time sek dulu jek tgk tv..
    skrg nak tgk tv pun da xder mood...

    nak wat muka cam cina..
    tp xsure sape..
    so letak je ar..
    tu bayanggan jek..

    ReplyDelete
  24. kna tgkap bsh ek
    hehehe
    lwk la plak

    ~rina~

    ReplyDelete
  25. ala cptla smbg.... dah lame sgt nie org tunggu... lame sgt...hrp2 org pejabat agama.. (mIsZ RuByHaNiS)

    ReplyDelete
  26. warghhhhhhhhhh.
    suspen gilew.
    agagagagg.cepat2 smbung
    kena tangkap basah kerw?
    ok ah2.kan dah kawen.
    agagagag.smbung2.tp jgn ah org nak belasah.
    agagagag.he3
    -na'dz

    ReplyDelete
  27. iman.. ble nk smbung nie..
    huhu,,

    ReplyDelete
  28. iman...bila nak wat sambungan...
    dah teruja nie nak tahu apa berlaku...
    harap2 takdelah apa2 berlaku pada am ngan iman...
    janganlah org jahat yg datang tu...

    ReplyDelete