Cinta Semalam: Bab 7


HONDA CIVIC TYPE R berwarna merah diletakkan betul-betul di hadapan pintu masuk Mega Hotels and Resorts Kuala Lumpur. Pengawal yang bertugas sudah sedia maklum dengan kereta milik Iqram Zafriel, hanya membiarkan sahaja. Wajah tegang Jihan Raysha dipandang sekilas. Degil sungguh! 

“Takpelah Abang Iqram. Saya boleh beli sendiri nanti.” Jihan Raysha menggeleng. 

“Lah, ambil jelah. Lagipun memang Abang Iqram baru beli telefon baru. Alang-alang awak tertinggal telefon, guna jelah dulu telefon ni.”

Iqram Zafriel masih tidak berputus asa. iPhone diserahkan pada Jihan Raysha. 

“Mungkin ni bukan yang latest, tapi kalau awak nak yang latest, nanti kita beli,” pujuk Iqram Zafriel lagi. Sebenarnya dia sendiri naik pening dengan keprihatinan tiba-tiba dia pada gadis comel di sebelahnya ini. Mungkin disebabkan mengetahui Jihan Raysha kini yatim piatu dan hanya mempunyai seorang abang… dan juga berseorangan di bumi asing ini walaupun gadis itu berdarah Melayu. 

“Hmm… kat London pun, memang saya guna yang ni je,” sahut Jihan Raysha merendah diri. Bukan dia tidak berminat mengejar teknologi, tetapi barang yang masih elok… membazir sahaja kalau ditukar. 

Iqram Zafriel garu kepala. Dia sudah kecilkan hati Jihan Raysha ke?

“Macam ni… selagi awak tak beli telefon baru, atau balik London ambil telefon awak… guna jelah iPhone ni. Buat harta pun Abang Iqram tak kisah. Kebetulan Abang Iqram memang ada dua nombor. Cuma nombor ni family je tahu. Nanti Abang Iqram bagitahu family Abang Iqram jangan guna nombor tu dah.”

Jihan Raysha mengeluh. Dia pandang lama wajah Iqram Zafriel. Cuba mencari keikhlasan dari pertolongan yang ditawarkan itu. Lagipun mereka baru kenal tidak sampai satu hari. Kenapa baik sangat lelaki ni? 

“How about telephone bill?” 

“Err... you text me your email. I forward the bill to you.” 

“Thanks.” Jihan Raysha tersenyum. Dia pandang lagi wajah Iqram Zafriel. 

“Abang Iqram ni memang baik dengan semua orang ke?” 

Iqram Zafriel tersengih. Dengan awak sorang je…. 

“Takdelah. Awak kan dah macam ahli keluarga pak su saya juga. Saya tengok betapa rapat betul awak dengan Piyya tu. Piyya tu memang saya dah anggap macam adik sendiri. Memang dia tu ada masalah keyakinan diri sikit….” Iqram Zafriel mengeluh bila teringatkan adik sepupunya itu. 

“Saya sedar lama dah. Piyya suka bandingkan dia dengan orang lain.”

“Jadi… awak terima ya iPhone ni? Semua contact saya masih ada dalam tu. Mana yang awak rasa delete, awak delete je.” 

Jihan Raysha mengangguk. Dia membelek iPhone yang berada di tangannya kini. 

“Nombor Abang Iqram?” 

“Jap!” Hampir Iqram Zafriel terlupa. Dia menyeluk poket seluar. iPhone yang baru sahaja dibelinya semalam dikeluarkan. Tidak sampai beberapa saat, iPhone pada tangan Jihan Raysha berbunyi. 

“Ha, itu nombor Abang Iqram. Save.”

“Lagu apa tadi?” 

“Lagu?” Berkerut dahi Iqram Zafriel.

“Lagu yang keluar dari telefon ni.” 

“Hmm….” Kelu nak menjawab. Adiknya yang sibuk mahu menukar ringtone iPhone miliknya. Selama ini dia lebih senang hanya menggunakan default ringtone yang sedia ada. Dia malas mahu memuat turun dari iTunes. Leceh. 

“Tajuk lagu tadi…. Masih Mencintainya,” beritahu Iqram Zafriel. 

Jihan Raysha tarik sengih.

“Romantik juga ya Abang Iqram ni? Lagu cinta.” Tersengih Jihan Raysha tidak percaya.

“Takdelah. Kebetulan baru download. Esha nak dengar?” 

Laju Jihan Raysha mengangguk. 

Jika teringat tentang dirimu
Berlinang air mataku
Ku rindu saat-saat bersamamu
Kasih sayangmu padaku

Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia

Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya

Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya
wooo wooo

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia

Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya

“Best?” soal Iqram Zafriel perlahan.

Jihan Raysha pandang Iqram Zafriel. Entah kenapa… fikirannya terus melayang pada Aidan di London. Tiba-tiba dia diburu rasa bersalah. Sudah lama juga dia tidak berbual dengan Dash sejak dia sampai ke Malaysia. 

“Sedih sangat ke lagu ni?” soal Iqram Zafriel lagi. Terkejut melihat mata Jihan Raysha yang sudah berkaca-kaca. 

“Takdelah. Hmm… jom tangkap gambar nak?” Jihan Raysha tarik senyuman lebar. 

“Hah?” 

Jihan Raysha mengeluarkan Instax Mini 90 Neo Classic dari dalam beg tangan. 

“Wow!” Iqram Zafriel kagum.

“Esha selalu bawa pergi mana-mana kamera ni. Mari dekat sikit.” Selamba Jihan Raysha tarik lengan Iqram Zafriel. Tanpa sempat Iqram Zafriel berkata apa-apa, kamera itu terus mengeluarkan cahaya dan sesaat kemudian gambar mula keluar. 

Iqram Zafriel terlopong. 

“Terima kasih Abang Iqram. Jangan terkejut macam tu sekali. Memang Esha suka simpan gambar macam ni.” Gambar sudah disimpan di dalam beg. 

“Nak tengok!” Sebenarnya hati Iqram Zafriel dah berbunga ceria apabila mendengar bahasa panggilan Jihan Raysha tadi. Amboi, mesra sungguh. Sudah hilang panggilan ‘saya’ tu. 

Jihan Raysha menggeleng. Dia terus membuka pintu kereta dan melangkah keluar dan terus menuju ke bahagian pemandu. Iqram Zafriel segera membuka tingkap kereta. Dia tatap wajah comel Jihan Raysha yang tersenyum girang. 

“Terima kasih hantar Esha balik. Terima kasih untuk lagu tadi. Selain dari lagu P. Ramlee dan Jamal Abdillah yang arwah daddy selalu dengar, lagu tadi tu… lagu Melayu pertama yang Esha dengar.” Semakin lebar senyuman Jihan Raysha. 

“Bukan lagu Melayu. Lagu Indonesia sebenarnya,” maklum Iqram Zafriel segera.

“Oh, ya? Takpelah. Sama je Esha dengar.” 

“Abang Iqram nak tengok gambar tadi.” Iqram Zafriel masih tidak berpuas hati. Risau kalau mulutnya ternganga ataupun mukanya memang betul-betul buruk dalam gambar candit tadi. Sudahlah dia ni memang tak suka selfie. Geli! 

“Jangan risau. Esha sorang je tengok.” Jihan Raysha tarik sengih dan dia terus mencicit masuk ke dalam hotel. 

Iqram Zafriel terpinga. Dia pegang dada. Sudahlah kenapa jantung di tidak berhenti berdegup macam baru lepas balik gim ini?

4 comments:

  1. ahaha..comel la isya ni..die sedih ke muke die xcm kmbar2 die?? lawakla abg iq ni.. leh lak pk burger n fries die xabes lg..kekeke..cm dak2..

    ReplyDelete
  2. ahahaha,,best nye cite ni,,
    nk lagi!!!!=)

    ReplyDelete
  3. imani....cite nie best sngt. Version kat teratak tu pun best jugak.
    berhati-hati dgn grammar tu ye....

    ReplyDelete
  4. agk kepeningan nk bace...
    tpi apepun ttp best....

    ReplyDelete