Cinta tak terucap (Bab 41)


Suri Imani menoleh dengan senyuman. Ammar Mirza terpaku bila melihat mata Suri Imani berkaca. Baru sahaja dia hendak mengajak Suri Imani bersarapan. Perutnya sudah berbunyi. Tugas yang bertimbun, tidak dihiraukan lagi. 

“Tengok ni,” arah Suri Imani cepat. 

TAHNIAH adik dan Ammar 

“Siapa punya blog?” 

“Kak Lin,” beritahu Suri Imani. Dia kata- kata yang ditulis oleh kakaknya yang mengucapkan tahniah diatas perkahwinannya serta beberapa keping gambar yang mungkin diambil daripada papanya. Kakak juga memimta maaf kerana tidak dapat hadir. 

“Siapa pula ni?” terpana melihat beberapa keping gambar bayi yang comel selepas entri khas untuk dia dan Suri Imani tadi. 

“Comel kan?” soal Suri Imani. Dia pernah melihat gambar- gambar ini yang dikirim kakanya melalui email. Rupanya Izlin baru sahaja membuat blog tersebut untuk tatapan keluarga di Malaysia. Blog yang akan berkisar tentang hidup Izlin dan keluarganya di New Zealand. Dia rasa terharu. 

Ammar Mirza memandang Suri Imani. Dia menanti jawapan walaupun sudah tertulis disitu nama bayi tersebut. Mikail Casey. 

“Anak kedua kak Lin. Mikail. Baru beberapa bulan baby ni. Kakak tak dapat balik sebab Mikail tak sihat la,” beritahu Suri Imani. Ammar Mirza tahu sebab Izlin tidak dapat pulang ke Malaysia.

“Comel. Ni kakak dia?” 

Suri Imani mengangguk.

“Medina Casey. Comel macam adiknya,” ucap Ammar Mirza. 

“Umur Dina 3 tahun. Comel kan? Muka macam abang Zack.”

Zackary Casey adalah suami Izlin. Medina dan Mikail lebih mengikut Zack dengan mata yang bulat dan berwarna biru. Rambut coklat mereka dan sedikit berombak mungkin diwarisi daripada Izlin. 

“Comel kan? Tak sabar nak tengok mereka,” ujar Suri Imani girang lalu berpaling. Dia terkejut. Bulat matanya. Ammar Mirza duduk betul- betul dibelakannya. Mata Ammar Mirza tajam merenung skrin laptop. Jantungnya berdegup kencang. Nasib baik dia tidak tercium pipi Ammar Mirza. Pantas dia berdiri.

Ammar Mirza terkejut.

“Kenapa?” 

“Am duduk dekat sangat kenapa?”

Ammar Mirza tersenyum. Sedar juga Suri Imani. Nak sahaja tadi dia memeluk tubuh Suri Imani dari belakang. 

“Am nak baca blog Izlin kan,” jawab Ammar Mirza selamba.

“Errmmm…. Am. Jom.. lapar.”

Ammar Mirza berdiri. Dia tersenyum.

“Tadi kata kenyang lagi.”

“Ada cakap ke? Erm…. Jomlah… saya lapar,” sesak nafasnya berada lama- lama dengan Ammar Mirza. 

Ammar Mirza ketawa. Dia tahu Suri Imani sengaja mahu mengelak darinya.

“Jom sayang,” ajak Ammar Mirza.

“Am!”

“Kenapa?” pelik Ammar Mirza yang baru ingin melangkah.

“Jangan panggil Iman… sayang..”

“Hah?”

Meletus tawa Ammar Mirza. Suri Imani mendengus. Pantas dia memintas Ammar Mirza dan segera melangkah dahulu daripada Ammar Mirza.

29 comments:

  1. jeles plak ammar ngan 'abg ben' tu ek.. hehe.. iman neh malu² lg la plak.. bknnye xbiase.. huhu

    ReplyDelete
  2. ala..sweetnye iman ni..hehehe..masih malu2 lg ngn hubby dia..

    ReplyDelete
  3. mueheh...
    aura jeles am makin terserlah..
    ekekek..
    takot2 lak iman nieh..
    bkn dlu pon da "ter.." ker??
    hahahaa..
    smbung2..

    ReplyDelete
  4. alalala..
    suwitnyw dorang tu..
    cumil je..

    ReplyDelete
  5. yeye..am da tau perkara sbnr..bestla dpt hubby cm am..xcpt melatah..! klaka la iman ni..still malu2 lg ngn am..suke2..sweet dorang ni..

    -cheesecake-

    ReplyDelete
  6. kalow akuh pon malu2 g dowh...hahahhaa
    ammar gud mtang...x mcm steng2 dak laki skang...suka btndak mlulu

    ReplyDelete
  7. warghhhhhhhhhhhh.
    comey2
    suke2.
    am cemburu lah.he3
    satu masalah dh selesai.huh
    lega.smbung2
    -na'dz

    ReplyDelete
  8. comey la...
    hehe jeles gak ammar ni upenye
    cuma lum sampai tahap cmburu buta

    ReplyDelete
  9. woh0h0h0h,,
    p0ntianak da reti gune nset ea???
    ahahaha...

    ReplyDelete
  10. emm.. best nya lagi lagi lagi

    ReplyDelete
  11. pontianak jenis yg mcm liyana jasmay tu kot
    haha maju gila pontianak tuu xD
    eh iman & am dah kawen brapa lama ni? konpius :D

    ReplyDelete
  12. elelelehhh..
    malu2 lak iman nie..
    cm x bese plak kn..kuikui
    pape pn best r..
    i like..
    cik pnulis smbng cpt sket ek..

    ReplyDelete
  13. x sampai sebulan..pun..
    dua minggu lebih kot...

    ReplyDelete
  14. hu~
    comey nyer dorang neh..
    haha..
    ske2!!

    ReplyDelete
  15. wah best best..so sweet la diorg nie..malu2 ek iman..nk lagi..huhu

    ReplyDelete
  16. sonoknya bla nak ada n3 baru?

    ReplyDelete
  17. hehe suka bla iman malu2 camtu. nmpk comey ngat

    ReplyDelete
  18. huhuhu...
    comei tul la iman tu..caring tul ler am yekk..best tolll...mesti syg gilerr am kat iman ekk..sanggup buat ape jer utk iman..
    nak lagiii.....

    ReplyDelete
  19. hehehe..pontianak tu erna ler...bukannye liyana jasmay..

    ReplyDelete
  20. comelnye diorg..
    hahahaaa...
    cepat2 sambung taw!

    ReplyDelete
  21. betul2 sweet sangat
    cepat la sambung

    ReplyDelete
  22. besttt sngtttt...
    uplod cpat2 skit eh...

    romantis btol diowang nie..

    ReplyDelete
  23. powerangers said

    oiyyoohhh!!!
    saspender sey tinie!!
    LOL...
    xD

    ReplyDelete
  24. suke lelaki mcm am yg caye kat wife dia mcm ni. sweet je. huhuhu.......nak lagi. cpt la. x sabar dah ni. plis.............

    ReplyDelete
  25. aku minat gler crita niE..
    gud job writer!

    ReplyDelete
  26. sweet n cute kapel. besh cite nie...cpt ceket tau smbgnyerr...x sabo nak tau endingnyerr.

    isya

    ReplyDelete