Cinta Semalam: Bab 10


HAKIMY mundar-mandir di hadapan tandas. Kenapa lama sangat masuk toilet ni? Rasanya kalau nak make up pun, takkan sampai setengah jam? 

“Are you waiting for someone?” Seseorang menegur. 

Hakimy melepas pandang pada remaja di hadapannya. Gadis comel yang masih memakai uniform sekolah itu tersenyum girang. 

“Hmm… abang tunggu kawan abang.” 

“Eh, saya ingat abang bukan Malaysian. Tunggu girlfriend ke? Tapi dalam toilet ni memang takde orang dah. Saya yakin sangat sebab semua pintu tandas terbuka tadi bila saya keluar,” jawab remaja itu pelik. Dia pandang lama wajah Hakimy. 

“Betul ke dik? Abang dah tunggu setengah jam ni. Takkan abang tak perasan dia keluar.” Hakimy musykil. 

“Betul. Kalau abang tak percaya, abang masuklah. Saya tunggu luar. Tapi cepat sikit sebab papa, mama saya dah panggil tu.” 

“Bukan tak percaya. Jap ye. Adik duduk luar tau. Jangan pergi mana-mana.” Hakimy melangkah masuk. Seperti yang diberitahu, memang tiada sesiapa lagi di dalam tandas itu. Dengan perasaan hampa, dia melangkah keluar. 

“Jumpa tak?” 

Hakimy menggeleng. 

“Telefon girlfriend abang tu. Mungkin dia dah keluar sebelum abang keluar dari toilet kot tadi. Hmm.. saya pergi dululah. Bye!” Gadis kecil itu berlari ke arah ibu bapanya. Hakimy tersenyum pada mereka sekeluarga. Nasib baiklah budak tu terlebih ramah memaklumkan tiada sesiapa lagi di dalam tandas. Memang dia dah macam gaya guard toilet pun tadi. 

“Nak telefon macam mana? Nombor telefon pun aku tak ambil kat dia tadi. Aku dah suruh tunggu je depan tandas, kalau aku lambat tadi. Masa ni juga perut ni nak memulas tadi,” bebel Hakimy geram. Matanya meliar mencari kelibat Jihan Raysha. KLCC pada waktu begini memang terlebih ramai orang kerana waktu bekerja sudah habis. 

***

JIHAN RAYSHA garu kepala yang tidak gatal. Disebabkan bosan menunggu Hakimy tadi, dia sengaja berjalan-jalan dahulu. Lagipun kalau dah sakit perut, mesti lama kan? Tetapi disebabkan asyik berjalan dan melihat barang, dia hampir terlupa tentang Hakimy. 

“Mana ni?” Jihan Raysha seperti hendak menangis. Bukan tandas ni ke tadi? Tapi kenapa nampak lain je? Nak telefon Iqram Zafriel, dia tertinggal telefon di dalam bilik hotel. Kenapalah sejak datang ke Malaysia ini, asyik ‘lupa ingatan’ je fasal telefon. Padahal selama ini dia memang tidak pernah berenggang dengan telefon. 

Jihan Raysha meneruskan langkah. Menyesal kerana tidak tunggu sahaja di hadapan tandas tadi. Itulah… berlagak pandai sangat. Macamlah sudah selalu sangat datang KLCC ini. Tadi bila berdiri sahaja di hadapan KLCC, mulut sudah terlopong. Tinggi betul! 

Mata Jihan Raysha melilau mencari kelibat Hakimy. Dia berdoa supaya Hakimy tidak terus pulang dan meninggalkan dia seorang diri di sini. Memanglah dia boleh balik naik teksi, tetapi mana pula nak cari teksi? 

Tiba-tiba dia perasan sesuatu. Matanya besar kecil, besar kecil melihat lelaki yang berdiri tidak jauh di hadapannya. Dia ke? Tetapi kenapa baju lain sangat tu? Jihan Raysha berjalan perlahan-lahan. 

“Encik Kimy!” 

Lelaki itu berpaling. Dahinya berkerut. 

“Eh!” Lelaki itu terkejut besar. 

Jihan Raysha terus tarik tangan lelaki di hadapannya dan memeluknya kemas tanpa berfikir panjang. Ya Allah, punya rasa gembira, rasa macam nak menangis! Tetapi kenapa rasa macam bukan Hakimy? Tetapi muka macam sama sangat! 

“Encik Kimy pergi mana? Kenapa lama sangat masuk toilet tu?” 

“Pardon me?” Tangan kanan lelaki itu masih digenggam Jihan Raysha. 

“Sempat Encik Kimy tukar baju. Kenapa Encik Kimy hilang? Tahu tak… saya macam nak gila cari Encik Kimy. Mana saya nak pergi kalau Encik Kimy hilang….” Air mata Jihan Raysha mula berlinang. Sebak.

8 comments:

  1. AHAKS..
    bila 2 org ni nk fall in luv..
    huhu..

    ReplyDelete
  2. smbg cpt sikit tau...
    jgn tngu lme2...

    ReplyDelete
  3. Best citer ni....
    saya suke, sambung cepat2 tak sabar nak
    tahu yang seterusnya.

    ReplyDelete
  4. bes2..
    cpt ea smbg..
    hehehehe..

    ReplyDelete
  5. bestnye cite nie..cpat ea smbung../^_^\

    ReplyDelete
  6. k.imaniiii..smbong la cpt ckit..cite nie best la..jgn lupe nk post n3 cite nie tau!!soo sweet isha n iq..=]

    ReplyDelete
  7. best, best sesangat!!!!!!!!!! nak lagi. apapun, akak follow...........

    ReplyDelete