Cinta Tak Terucap : Bab 54.


AMMAR MIRZA melangkah masuk ke dalam rumah. Dia mengeluh perlahan. Lenguh badannya bila sepanjang hari tidak tidur. Duduk sahaja di atas kerusi. Dia langsung tidak sedar rupanya telefon bimbitnya sudah kehabisan bateri. Patutlah sepanjang masa tidak berbunyi. Dia pula leka menyebabkan dia tidak sedar akan hal itu. Bila dia hendak menelefon Suri Imani pagi tadi, barulah dia sedar. Berpuluh missed called daripada isteri dan ibu bapanya. Nampaknya hari ini lewat dia ke pejabat kerana jam sudah menunjukkan pukul 10 pagi dan dia pula baru sahaja pulang.

“Ayah. Liyna?” soalnya dengan senyuman segaris. Badannya memang terlalu letih saat ini. Dia berhajat untuk terus ke bilik dan tidur sebentar sebelum kembali ke pejabat pada waktu petang.

“Kamu dari mana Am?” tegas suara Tan Sri Mahathir yang langsung tidak membalas senyumannya.

“Abang dari mana?” . Liyna pula menyoal dan terus berdiri menghampiri Ammar Mirza.

Ammar Mirza menggaru kepala yang dirasakan berserabut. Dia sendiri sudah rasa belengas memakai baju yang sama sejak semalam lagi. Briefcase diletak di atas sofa.

“. Liyna menangis?” lebam bawah mata Liyna.

“Abang bau wangi,” ucap Liyna perlahan.

Sekali lagi Ammar Mirza terkedu.

“Am?” Tan Siri Mahathir berdiri.

“Am ada kerja sikit ayah. Luar daerah,” kelam kabut dia bila Tan Sri Mahathir turut sama menghampirinya untuk menghidunya.

“Am dah ada keluarga. Ada isteri yang baik. Ada anak-anak yang memerlukan Am. Ayah tak mahu perangai lama Am balik,” ujar Tan Sri Mahathir kembali duduk di atas sofa. Memang betul kata- kata Liyna tadi. Sesal dengan sikap anaknya yang tidak bertanggungjawab.

“Abang ni teruklah,” dada Ammar Mirza ditumbuk kuat oleh Liyna.

“Apa ni?” jerit Ammar Mirza.

“Abang buat perangai lagi?”

“Jangan nak tuduh abang Liyn!” tegas suara Ammar Mirza. Tidak pernah dia terfikir hendak menduakan Suri Imani.

“Abang senang- senang enjoy kat luar….biarkan kakak sorang-sorang kat sana,” bergetar suara Liyna.

“Liyna!” tidak faham dengan kata- kata Liyna. Tapi hatinya panas dengan tuduhan adiknya itu.

“Sudah-sudah! Tak payah nak bergaduh! Ayah dah lama perhatikan Am. Sejak beberapa bulan lalu berubah terus perangai. Selalu balik lewat. Jarang ada kat pejabat. Kenapa? Am buat apa?”

“Abang ni memang teruklah!” air mata Liyna bertakung.

“Liyna!” sekali lagi bergema Villa Mirza dengan tempikan Ammar Mirza.

“Sudahlah bang,” tubuh abangnya ditolak kasar.

“Nak pergi mana?” kasar lengan adiknya ditarik.

“Nak pergi hospital.”

“Buat apa?” terasa berhenti nyawa Ammar Mirza. Dia baru tersedar sesuatu.

“Mana anak-anak Am? Mana Iman?” soalnya terus.

Liyna sudah terduduk di atas sofa. Tan Sri Mahathir menarik nafas dalam- dalam.

“Dari semalam Am hilang. Tak pernah terfikir nak telefon rumah. Beritahu Am pergi mana. Biarkan Iman balik dengan teksi semalam. Tak telefon rumah tanya anak-anak. Apa dah jadi ni Am?”

“Ayah?” dia inginkan jawapan.

“Am pergi mandi dulu. Bersihkan badan. Lepas tu kita pergi hospital,” perlahan Tan Sri Mahathir mengarah.

“Kenapa ayah?” hampir tidak terkeluar suaranya.

“Anak-anak Am kena tahan di wad.”

“Tahan?” dia terduduk. Tajam merenung ayah dan adiknya. Liyna sudah kembali menangis. Mata ayahnya merah.

“Demam panas Am. Badan kena masuk air. Lembik budak- budak tu ayah tengok. Darah kena ambil,” beritahu Tan Sri Mahathir perlahan.

Ammar Mirza terduduk. YA ALLAH.. apa aku dah buat nih? Jaga anak orang lain.. anak-anak sendiri terbiar. Dunianya terasa gelap.

34 comments:

  1. geramnye dekat am ni..
    nk sekeh2 je kepala die...

    ReplyDelete
  2. asal am jd mcm ni.
    cpt la smbg ye.
    jgn lama sgt MIA.

    ReplyDelete
  3. geram dgn Am.x suka. biar padan dgn muka dia...biar dia m'yesal.

    ReplyDelete
  4. thanks sis tk new ntry walau pendek...nape la si am ni..

    ReplyDelete
  5. Welcome back! Keep writing. Lama tunggu.

    ReplyDelete
  6. sambung2,,lame kot nk tgg n3 nih

    ReplyDelete
  7. lmanya tggu cerita ni,,

    baru nak menyesal ammar ni

    ReplyDelete
  8. tq so much coz sudi smbg crite ni...
    i'm looking forward for the next n3...

    ReplyDelete
  9. nape ngan am ni..
    cian iman..
    nasib ade mertua yang baik

    ReplyDelete
  10. thanks sis... terubat jugak rindu..
    apa lagi rahsia yg am sembunyikan dari semua..
    anak2 sapa plak yg dia sibuk jaga sampai lupa keluarga sendiri...
    sian iman...harap2 dia tabah...
    sambung lagi ye sis..

    ReplyDelete
  11. lme sye tgu...akhi nye ade gak n3 bru...
    time kasih...

    ReplyDelete
  12. kene bace balik the whole story sebab rase cam tibe2 x tau nape am jd gini..lame sanagt cite ni pause, 2 yang saya terilang ingatan skit..huuuuu~

    ReplyDelete
  13. sebenarnya sapa yg am jaga tu???
    bencila, even nak buat baik, napa nak berahsia plak?

    ReplyDelete
  14. Welcome back imani...
    harap2 imani tak MIA lama2 lagi...
    citer ni best sgt...

    ReplyDelete
  15. lame nuggu, akhirnya ada n3 baru, tp cikit sgt x puas la...iman.

    ReplyDelete
  16. huhhhhhh.........akhirnyer.......ade jgak n3...tp klu nk tau....suspens betul time nk buke laman nie.....risau sgt2...takutpun ade..klu2 am buat hal....klu2 dorang berpisah....

    ReplyDelete
  17. pergh..panas ati btol ngan am ni..baek btol si imani ni..tabah je..

    ReplyDelete
  18. alaaaaaaaaa....sedeynyer
    next n3 plez

    ReplyDelete
  19. truk byl am ni...
    smbng lg ekkkk...

    ReplyDelete
  20. aish...am nie!!!
    geramnye!!!..

    ReplyDelete
  21. eleh..dh jd cmtu bru sebok nk menyesal..b4 buat xpk..nyampah btol la aq am ni..yg sebok sgt nk sbok dgn ank org tu apsal??haishh

    ReplyDelete
  22. lyina to sape?... bukan adik am tu namanye qis

    ReplyDelete
  23. curious ..sape ppuan 2...erna?ke senior dia?huhu

    ReplyDelete
  24. apa dah jadi ngan am ni..

    ReplyDelete
  25. apa yg sebenarnya terjadi?? sapa plak yang am p jaga tu?? napa tiba2 dorg ada masalah aisehh.. bila la nak hbs cite ni ya hehe

    ReplyDelete
  26. Nasib baik mmg Ammar kata dia dok jaga anak org lain... takut gak kang kena perangkap gan Erna, kata tu anak Ammar...

    Ammar.. wake up!!! Kesianlah kat Iman dan anak2.. naper dok sibuk gan anak org ni..??

    ReplyDelete
  27. Ammar mirza oh ammar mirza. Kenapa la kau buat hal? *emo*

    Thanks cik penulis :)

    ReplyDelete
  28. awak..saye dh bace dr mule. baru je start hari nie sbnrnya...so xtggl sbrg komen lg la sbb mcm dh ketinggalan keretapi je rsanya kalo nk komen. tp ttbe bru prasan episod 54 hingga 60 xboleh dibaca.so harap sngt bleh baca. trtnye2 ape am buat selama ni. mane dier pegi mase bsday ank dier...so tolong add saya kalo awk dh private kn blog awak....

    ReplyDelete
  29. haa tipu lagi.. kan dah kena.... diam lagi kan dah merana.... beesssttt laaa... nak lagi.. harapan ada lagi sambungan singkat dekat blog...

    ReplyDelete
  30. please sambung citer nie cepat2 x sabar nak baca la...best giler...apa yang terjadi sebenarnya...

    ReplyDelete
  31. Nape dh lame x sambg lgi?

    ReplyDelete